Autor: František Šmehlík

Dorostenka Vondráková bronzová na evropském poháru v Itálii

Dorostenecká reprezentace vyrazila pod vedením trenérů Jaromíra Musila a Pavla Kytýra na letošní první evropský pohár do italské Follonicy. Trenéři mají pro tuto akci na starosti kompletní výběr včetně družstva dorostenek z důvodu účasti Andrei Pokorné, trenérky reprezentace dívek, na soustředění v Japonsku.

První ze dvou dnů se na tatami představili dva čeští reprezentanti. Adam Resutík (USK Praha) potvrdil slušnou formu, s níž se prezentoval na posledním evropském poháru v Maďarsku, kde bral po čtyřech výhrách 5. místo. Dnes se i přes zaváhání v úvodním utkání dokázal výborně připravit do opravných bojů a po třech vítězstvích zaváhal až ve finále oprav s italským závodníkem. V konečném součtu to pro Resutíka znamená bodované 7. místo.

Jedinou medaili tak pro český výběr vybojovala Lada Vondráková (Sokol Praha Vršovice), která v kategorii do 52 kg získala bronz. Vondráková se po čtyřech výhrách utkala v semifinále s Francouzkou Dye, které sice podlehla, v boji o třetí místo, ale vyprovodila chorvatskou reprezentantku Barisic z tatami před časovým limitem. Po třech bodovaných místech z kategorie do 44 kg si tak Lada pověsila na krk svou premiérovou medaili z evropských pohárů. 


Osobní trenér Lady Vondrákové a hlavní trenér reprezentace dorostenců Jaromír Musil hodnotí sobotní část turnaje: "Oba závodníci podali skvělé výkony, vyzdvihl bych zejména jejich bojovnost a rvavý, důrazný styl, který hlavně u Lady převážil i její slabší stránky - jednotvárnější styl boje, taktické chyby i horší boj na zemi. Díky své bojovnosti dokázala i přes tyto hendikepy své  soupeřky doslova "přeprat". Je na čem pracovat, ale celkově dnešní výkon hodnotím jako dobrý příslib. Adam Resutík ukázal v turnaji své silné stránky - rvavost a výbornou uchi matu. Podle mě by měl zapracovat jednak na boji o úchop a rozšířit záběr ve svém stylu. Fyzická náročnost jeho praní se projevila ve finále oprav, kde kvůli krátkým pauzám mezi zápasy neměl už kondičně na to, aby podal stoprocentní výkon, což ho dost možná stálo vítězství." 


Zítra se představí zbylých osm reprezentantů. Pět z nich již v minulosti dokázalo medaili na evropském poháru vybojovat. Držíme palce, aby zítra svoji sbírku rozšířili.