Autor: Tomáš Klement

Juniorská Evropa zahájila sezonu. V Polsku zazářil zlatý Raška

V Poznani odstartoval kontinentální pohár juniorů. České judo vstoupilo do sezony triumfálně, když v nejtěžší váhové kategorii zvítězil Tomáš Raška. „Bylo to po bezchybném výkonu,“ uznal trenér juniorské reprezentace Pavel Petřikov mladší.

Na cestě za vítězstvím porazil Raška tři soupeře, z toho dva před časovým limitem. Devatenáctiletý rodák z Přerova tak nejlepším možným způsobem zahájil poslední sezonu mezi juniory. Při své páté účasti ve finále turnaje Evropského poháru juniorů získal druhý titul, rok po triumfu v italském Lignanu.

Tři české juniorky zůstaly v Poznani krůček od medailového pódia. Shodně podeváté v kariéře se prosadily do finálového bloku v evropských seriálech mládeže Anna Skalská (-63 kg) a Štěpánka Hojdarová (-78 kg). Obě neuspěly v zápasech o bronz. Pátá skončila i v nejnižší hmotnostní kategorii Markéta Korčáková, která v Poznani zažila juniorskou mezinárodní premiéru.

Na sedmá místa to dotáhly těžké váhy František Lhotzký, Šimon Fulneček a Martin Sedlák. „U všech tří to mohlo být minimálně o stupínek bodovaného umístění lepší,“ komentoval jejich výsledky kouč Petřikov.

České judo reprezentoval v Poznani širší juniorský tým, řada závodníků přijela hlavně na zkušenou. „Šlo taky o to, aby viděli, jak to na turnaji takové úrovně vypadá,“ doplnil Petřikov. „Poznali, že je to jejich současné výkonnosti ještě trošku vzdálené. Doufám, že jim to něco dá do tréninku a vůbec do jejich přístupu a že si z toho něco pozitivního odnesou.“

Evropský pohár juniorů pokračuje v rychlém sledu, už o víkendu 20. a 21. dubna hostí další turnaj Lignano. Na sever Itálie se z Česka vypraví užší reprezentační výběr, který pak v dějišti soutěže zůstane na mezinárodním tréninkovém kempu.

Výsledky EP juniorů v Poznani:

1. místo: Tomáš Raška (+100 kg)

5. místo: Markéta Korčáková (-48 kg)

5. místo: Anna Skalská (-63 kg)

5. místo: Štěpánka Hojdarová (-78 kg)

7. místo: František Lhotzký (-100 kg)

7. místo: Šimon Fulneček (-100 kg)

7. místo: Martin Sedlák (+100 kg)