Autor: Tomáš Klement

Judisty čeká generálka na olympijské hry. Na MS míří kvarteto českých závodníků

Na světovém šampionátu v Abú Zabí budou Česko příští týden zastupovat čtyři judisté. Reprezentace tak nasazuje méně početnou, ale nejsilnější možnou sestavu v čele s dvojnásobným olympijským vítězem Lukášem Krpálkem. „Lukáš má vysoké ambice, na posledním Grand Prix v Linzi předvedl skvělý výkon a bude se určitě chtít poprat o medaili,“ ujistil reprezentační trenér Václav Sedmidubský.

Lukáš Krpálek se v závěru olympijského cyklu soustředí už výhradně v kategorii nad 100 kilogramů. V nejtěžší váze se před pěti lety stal mistrem světa, celkově se zúčastnil už deseti světových šampionátů. Jako desátý muž světového žebříčku je na šampionátu osmým nasazeným. Ve světové sérii neprohrál sedm zápasů v řadě, v březnu trumfoval na Grand Prix v Linci. Na mistrovství světa nastoupí v „plusce“ kromě Krpálka tři světoví šampioni, Tedy Riner, Guram Tušišvili a Andy Granda. Mezi favority se řadí i Tamerlan Bašajev, vicemistr světa z roku 2021.


Renata Zachová si nedávným triumfem na mistrovství Evropy upevnila postavení uprostřed druhé desítky světového i olympijského žebříčku. Šestnáctá judistka kategorie -63 kg se ale pro světový šampionát nachází mimo nasazené pozice. „Hmotnostní kategorie do 63 kilogramů je extrémně vyrovnaná a jen v Evropě se ve světové špičce pohybuje minimálně patnáct judistek,“ upozornil trenér ženské reprezentační složky Jiří Štěpán. „Ambice máme na sedmé místo, lepší umístění by bylo vynikající.“ V poslední přípravné fázi prodělala Renata virózu a upravila svoje plány, čtyři dny strávila na soustředění v Německu.


David Klammert míří na mistrovsví světa už podeváté, a zatím čeká na umístění v osmičce. Necelé dva týdny před vystoupením na šampionátu byl vyřazen v prvním kole turnaje v Astaně, ale krátce předtím se v Dušanbe prosadil poprvé do grandslamového finále. V Abú Zabí bude Klammert usilovat o udržení pozice v olympijském žebříčku kategorie do 90 kilogramů.


Benjamínek české výpravy Adam Kopecký (-81 kg) si v jednadvaceti letech připíše už čtvrtý start na seniorském mistrovství světa. V metropoli Spojených arabských emirátů chce vylepšit svou dosavadní bilanci jedné výhry a tří porážek na světových šampionátech. Kopecký má ještě teoretickou naději na účast v olympijském turnaji v Paříži.


Mistrovství světa v judu v Abú Zabí začíná v sobotu 18. května. První čeští reprezentanti se na tatami představí až o tři dny později. 



Nominace českých judistů na MS 2024:

18. až 23. května Abú Zabí

-63 kg (úterý 21. května): Renata Zachová

-81 kg (úterý 21. května): Adam Kopecký

-90 kg (středa 22. května): David Klammert

+100 kg (čtvrtek 23. května): Lukáš Krpálek


Odlety české výpravy:

* neděle 19. května: Renata Zachová, Adam Kopecký, David Klammert

* pondělí 20. května: Lukáš Krpálek