Autor: František Šmehlík

Zachová a Kopecký bojovali na MS

Shodně po jedné výhře zaznamenali čeští reprezentanti Renata Zachová a Adam Kopecký třetí soutěžní den na seniorském mistrovství světa v Abú Dhabí. Pro Zachovou to znamená stvrzení přímého postupu na Letní olympijské hry v Paříži.

Čerstvou mistryni Evropy trápilo před startem ve Spojených arabských emirátech zranění ramene a nemoc. S cílem vybojovat co nejlepší umístění, kterým potvrdí přímý postup do Paříže, vstupovala do turnaje zápasem proti Rumunce Ivanescu. Dvacet vteřin do konce využila Zachová nepovedeného nástupu své soupeřky a okontrovala ji na wazari. Náskok už česká reprezentantka bez problému udržela a v dalším kole ji čekala nasazená jednička Kanaďanka Beauchemin-Pinard, kterou Renata dokázala porazit v jejich posledním klání na loňském Masters. Přestože útoky světové jedničky českou reprezentantku výrazně neohrožovaly, Pinard si jimi vybojovala trest pro netolik aktivní Zachovou. Jeden z jejích nástupů se Zachová snažila okontrovat, bohužel si soupeřku přitáhla na sebe a bylo z toho wazari pro nasazenou závodnici. Akci Pinard dokončila svým výtečným bojem na zemi, kdy se jí podařilo vytáhnout nohu z Renatina sevření a udržet ji na druhé wazari. Zachová se tak s turnajem loučí jednou výhrou, která ji zaručuje dostatek bodů na udržení přímého postupu na Letní olympijské hry a splnění svého životního snu. Zároveň to znamená neobsazení kontinentální kvóty za Českou republiku, což zvyšuje šance Davidu Klammertovi, který do bojů vstupuje dnes.


Adam Kopecký ve svém úvodním zápase zvítězil bez boje nenastoupením nasazeného Kazacha Zhubanazara. Proti zkušenému Maďarovi Ungvárimu nastoupil velmi aktivně a v úvodu poslední minuty zápasu mohl slavit. Jeho osobní chvat tomoe-nage Maďar nedokázal ustát a Kopecký skvělou kontrolou dovedl let své techniky na ippon. V osmifinále se utkal s Uzbekem Boltaboevem. Kopecký vstoupil do zápasu skvěle, hned po 14 vteřinách vedl na wazari. Uzbek dokázal srovnat v polovině zápasu, když po Kopeckého technice ouchi gari zaznamenal úspěšný kontrachvat. Utkání dospělo do prodloužení. V závěru vyrovnané bitvy byl nakonec šťastnější vítěz posledního Grand Slamu v Barysy. Opět se prosadil kontrachvatem, když českého reprezentanta otočil z jeho yoko otoshi. Pro jednadvacetiletého Kopeckého se přesto jednalo o důstojné vystoupení na seniorské vrcholné akci a ukázal, že se s ním musí jistě počítat do kvalifikace na příští olympijské hry v Los Angeles. 

Dnes se představí další český reprezentant David Klammert (-90 kg), který bojuje o svou druhou účast na olympijských hrách.

Zítra pak na žíněnku nastoupí nejúspěšnější český judista historie, Lukáš Krpálek v kategorii nad 100 kg.