Autor: Roman Kalous

Lukáš Krpálek pátý na mistrovství světa

Po vydařené přípravě v Japonsku zaútočil dvojnásobný olympijský vítěz na svou šestou medaili na seniorském mistrovství světa. Po smolných prohrách v semifinále a o bronz bere český reprezentant páté místo.

V prvním zápase proti mladému Gruzínovi Inaneishvilimu zvítězil český reprezentant po odstoupení svého soupeře kvůli zranění. Následovaly dvě výhry v boji na zemi. Se Slovincem Dragičem si poradil přechodem do tatešiho gatame v poslední minutě zápasu. Souboj s Andym Gradou měl být pro Kubánce odvetou za březnové finále na Grand Prix v Linzi, kde zvítězil český reprezentant na páku. Tentokrát svého soupeře nejdřív okontroval na wazari a z následné akce v newaze udržel.

S Korejcem Kimem zažil už jedno šťastné semifinále světového šampionátu, v Tokiu před pěti lety, kde takticky výborně připraveného soupeře udolal na zemi. Tentokrát si úřadující vicemistr Asie Krpálkův skvělý boj v newaze pohlídal a strhem v prodloužení poslal českého reprezentanta do boje o bronz.

V něm čekal neoblíbený Tamerlan Bashaev, mistr světa a bronzový olympijský medailista. Ve vyrovnaném utkání rozhodl útok Bashaeva v poslední minutě na wazari, na který už Krpálek nedokázal odpovědět.

Turnaj byl generálkou na Letní olympijské hry v Paříži, na nichž se Lukáš představí v těžké kategorii nad 100 kg. Nám nezbývá než na závěr článku připomenout jednu paralelu.

MS Astana 2015 - 5. místo
OH Rio de Janeiro 2016 - 1. místo

ME Praha 2020 - 5. místo
OH Tokio 2020(1) - 1. místo

MS Abú Zabí 2024 - 5. místo
OH Paříž - ?

Držíme Lukášovi a celému týmu palce, aby se závěr přípravy vydařil podle představ!