Autor: Tomas6 Klement

Sedmé místo v Madridu. Jan Svoboda potvrdil výkonnostní progres

Po sobotním vystoupení Julie Zárybnické se na tatami v Madridu představil v nedělním programu Jan Svoboda. Ten se po roce prosadil do čtvrtfinále turnaje Continental Open a ve své kategorii -81 kg obsadil dělené sedmé místo.

Na úvod jsi porazil nebezpečného Němce Vladimira Starka, který tě loni porazil na European Open v Praze. Měl jsi o to větší motivaci na revanš?

Ano, hlavně jsem se snažil vyvarovat se chyb z toho minulého zápasu. Rozhodl nástup soupeře, ve kterém se opřel o hlavu a byl diskvalifikován.


Do čtvrtfinále jsi postoupil přes Portugalce Antonia Tetina, který má nepžíjemnou uchimatu…

Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém se mi podařilo z závěru hodit Portugalce na wazari. Následně to musel soupeř otevřít a více riskovat, čehož jsem využil a okontroval ho.



Nakonec jsi bohužel zůstal před branami finálového bloku. Co rozhodlo ve vyrovnaném utkání s rakouským talentem Magamedem Borčašvilim?

Myslím si, že jsem byl lepší, měl jsem tam několik dobrých momentů, kde chyběl kousek ke skórovaní. Bohužel jsem toho ale nedokázal využít. V závěru utkání jsem zaváhal a soupeř mě hodil na wazari.


Na wazari jsi vedl i zápas v opravách s Ukrajincem Kolobovem, ale soupeř tě z následné akce uškrtil. Jak celkově hodnotíš svoje vystoupení v turnaji s bilancí dvou výher a dvou porážek?

Aktuální forma je dobrá, všechno to byly vyrovnané zápasy, s výkony můžu být spokojený. Mrzí mě, že se mi nepodařilo probojovat se do bojů o medaili, ale hlavně jsem rád, že se mi po dlouhé době podařilo vybojovat umístění na evropském poháru. Tenhle týden mě čekají další závody ve Slovinsku, tak doufám, že se mi podaří výsledek ještě vylepšit.