Autor: František Šmehlík

Olympionici se připravují v Poreči

Po osmi letech bude mít české judo opět na olympiádě tři zástupce. Ke dvěma olympionikům z Tokia, Lukáši Krpálkovi a Davidu Klammertovi, se přidá debutantka pod pěti kruhy Renata Zachová. V těchto dnech se všichni tři na největší sportovní událost tohoto roku připravují v chorvatské Poreči na soustředění OTC.

Lukáš Krpálek si původně předsevzal kvalifikovat se do Paříže ve dvou hmotnostních kategoriích -100 a +100 kg, nakonec se však rozhodl soustředit se jen na kategorii nad 100 kg, v níž bude obhajovat zlatou medaili z Tokia. Nominaci do Paříže si zajistil zejména vítězstvím na Grand Slamu v Abu Dhabí, třemi zlatými medailemi na Grand Prix a pátým místem z květnového mistrovství světa. Největšími soupeři mu budou japonský reprezentant Tatsuru Saito, Inal Tasoev zápasící pod neutrální vlajkou, finalista z Tokia Gruzín Guram Tushishvili a francouzská hvězda Teddy Riner, který má stejně jako Krpálek ve sbírce dvě zlaté olympijské medaile. Pro odchovance jihlavského juda to budou již čtvrté olympijské hry. Nejúspěšnější judista české historie je již nyní nesmazatelně zapsán do dějin olympijských her, a v Paříži se tak pokusí přidat ke své fenomenální kariéře ještě jeden zápis.

David Klammert se nominaci výrazně přiblížil stříbrnou medailí na Grand Slamu v Dushanbe, kde na cestě do finále porazil olympijského finalistu Trippela i mistra světa Nemanju Majdova. Svoji účast stvrdil na mistrovství světa v Abú Zabí. Klammert bude ve svých třiceti letech startovat pod pěti kruhy podruhé.

Renata Zachová se pohybovala v zóně přímého postupu po celou dobu kvalifikace. Zkraje roku přišlo těžší období a krátká série nepovedených turnajů, která ale čtyřiadvacetiletou Zachovou nezlomila. Po rok a půl dlouhém čekání na mezinárodní medaili si v Záhřebu připsala životní výsledek, kdy se stala historicky první seniorskou mistryní Evropy z České republiky. V nabité a velmi vyrovnané kategorii -63 kg se může stát cokoliv a svěřenkyně Jiřího Štěpána neponechává v těžké přípravě nic náhodě. V Paříži proti ní budou stát světová jednička Beauchemin-Pinard z Kanady, úřadující mistryně světa Holanďanka Van Lieshout nebo vítězka Masters Laura Fazliu reprezentující Kosovo. Zachová se na olympiádu kvalifikovala jako první Češka po dvaceti letech, kdy na olympijském turnaji v Aténách startovala Andrea Pažoutová-Pokorná.

Soustředění OTC Poreč, na němž se všichni tři čeští olympionici v těchto dnech připravují, je velmi silně obsazené. Více jak 500 judistů ze 40 zemí, osm závodníků na pozici světové jedničky, několik olympijských vítězů a mistrů světa včetně takových jmen jako Distria Krasniqi, Manuel Lombardo, Giorgi Sardalashvili nebo nejlepší judistka současnosti mezi ženami Uta Abe. Camp je na programu do pondělí. Kromě českých olympioniků a dalších seniorských reprezentantů se campu účastní i juniorský národní tým pod vedením Pavla Petřikova ml.