Autor: František Šmehlík

Kristýna Kaszperová bronzová na dorosteneckém mistrovství Evropy v Sofii!

Již páté dorostenecké mistrovství Evropy v řadě dokázal český tým přivézt medaili. Stejně jako loni Marie Košnarová i letos Kristýna Kaszperová (USK Judo Ostrava) vybojovala cenný kov v kategorii +70kg. 7. místa přidala Anna Kroužková (Sokol Praha Vršovice) a Vít Šarboch (PRO Sport Teplice)

Ostravská judistka závodí v dorostenecké kategorii druhým rokem, a zatímco loni musela evropský šampionát vynechat z důvodu zranění kotníku, letos už ji turnaj zastihl ve skvělé formě.

Z úvodního zápasu sice odcházela poražena, ale v opravách odpověděla sérií tří vítězství. Nejdřív zdolala domácí závodnici Amico na dvě wazari. Následovaly výhry nad Gruzínkou Gelashvili a Turkyní Mete. Kaszperová těžila ze své osobní techniky ippon seoinage a velkého důrazu a bojovnosti, díky čemuž dokázala zvrátit i nepříznivý stav ve finále oprav. O třetí místo narazila na Estonku Aktas, medailistku z loňského mistrovství Evropy i EYOFu. Soupeřku, které v minulosti už dvakrát podlehla, tentokrát přejela s přehledem, když rychlou seoinagou poslala Aktas na záda a ukončila tak utkání před časovým limitem. Kromě bronzové medaile získala Kaszperová i dobrou pozici pro nasazení na srpnové mistrovství světa v Peru. 

Z českého týmu se dnes na bodovaném sedmém místě umístili Anna Kroužková a Vít Šarboch. První jmenovaná vítězně vybojovala těžký ale důležitý úvodní zápas proti Gruzínce Kvaratskhelie v šesté minutě prodloužení. Po prohře s pozdější finalistkou Mikandou z Francie dokázala v opravách uškrtit italskou reprezentantku Paris a i přesto, že ve finále oprav prohrála s Kirou Safonovou, sedmým místem si vybojovala i nominaci na letošní mistrovství světa. Vít Šarboch zvládl dva úvodní těžké duely, když se prosadil jak ve svém silném boji na zemi, tak v postoji technikou uchi mata, kterou ukončil utkání s Azerbajdžáncem Abbasovem doslova v poslední vteřině. Ve čtvrtfinále nestačil na Belgičana Cremerse, ale výhru si zapsal v opravách, když Estonce Komina okontroval dvakrát z nízké seoinagy, a dostal se tak do finále oprav. Zde podlehl světové jedničce Konstantinu Distelovi z Německa a s turnajem se tak loučí stejně jako děvčata Kroužková a Vondráková na 7. místě. 

Ondřej Foukal (Judo SKKP Brno) zvítězil ve svém úvodním zápase nad Italem Russoem, ale stopku v turnaji mu následně vystavil Ukrajinec Samoilov. 

Mistrovství Evropy v Sofii bude zakončeno nedělním turnajem družstev, které se odehraje bez české účasti.


Výsledky českých reprezentantů:

Kristýna Kaszperová - 3. místo 4/1

Anna Kroužková - 7. místo 2/2

Lada Vondráková - 7. místo 3/2

Vít Šarboch - 7. místo 3/2

Adam Resutík - 9. místo 1/2

Zuzana Sadílková - 9. místo 2/2

Ondřej Foukal - bez um. 1/1

Alex Maroušek - bez um. 0/1

Adam Rusňák - bez um. 0/1

Amálie Ščerbová - bez um. 0/1