Autor: František Šmehlík

Těžké váhy zajistily český medailový příděl na EP Praha. Lhotzký zlatý!

Tradiční evropský pohár juniorů v Praze byl posledním turnajem na programu české juniorské reprezentace před přípravou na zářijové mistrovství Evropy a říjnové mistrovství světa. Senzačního výsledku dosáhl druhý soutěžní den František Lhotzký (Judo klub Olomouc), který ve váze do 100 kg porazil všechny své soupeře a kromě zlaté medaile na krku mu na stupních vítězů zahrála česká hymna. Druhou českou medaili vybojoval Tomáš Raška (taktéž Judo klub Olomouc), jenž v nejtěžší hmotnostní kategorii nad 100 kg získal bronzovou medaili.

František Lhotzký podal konzistentní výkon po čas celého dne. Výborný pohyb po žíněnce i práce dominantní límcovou rukou okořeněný důrazným přechodem na zem. Finále s Němcem Kuesterem ukončil opavský odchovanec už po čtyřiceti sekundách technikou škrcení. Vybojoval tak svou premiérovou medaili z evropského poháru a rovnou tu nejcennější. 

Tomáš Raška nastoupil do turnaje jako nasazená jednička. Na své cestě za medailí nestačil jen na pozdějšího vítěze, Gruzínce úctyhodných rozměrů Tamaze Biganishviliho. Český reprezentant předváděl během turnaje své standardní technické judo s oku lahodícími hody. Po zlaté medaili z Poznaně a stříbru z Lignana tak svěřenec Jiřího Štěpána zkompletoval letošní medailovou sbírku.


Na bodované místo dosáhli Štěpánka Hojdarová (SJ Litoměřice) a Martin Sedlák (Sokol Praha Vršovice). Hojdarová obsadila 5. místo ve váze do 78 kg. Sedlák skončil sedmý ve váze nad 100 kg, když ve finále oprav smolně upadl při vlastním vedení v poslední sekundě zápasu.

Evropského poháru v Praze se zúčastnilo přes 400 judistů ze 26 zemí. Po turnaji následuje tréninkový camp v Nymburku.