Autor: Tomáš Klement

V Paříži rozhodne Krpálkův nejsilnější sval, jeho srdce, věří šéf juda Volek

České judo bude v olympijských soutěžích zastupovat trojice reprezentantů. Šampiona z Ria a Tokia Lukáše Krpálka a účastníka předchozích her v Japonsku Davida Klammerta doplní Renata Zachová, která tak bude první českou judistkou na olympijském turnaji po dvaceti letech.

„Jsem spokojený, ale přál jsem si, aby v Paříži startoval i ten čtvrtý, Adam Kopecký, chyběl k tomu jenom kousek, byl opravdu blízko,“ poznamenal k nominaci předseda Českého svazu juda Pavel Volek. „Jsem ale rád, že jsme dosáhli vyšší účasti, než jaká byla v Tokiu.“ Český tým judistů tak v Paříži nastoupí ve stejném počtu jako na letních hrách v Riu 2016, Londýně 2012 a v Sydney 2000. V historii samostatné České republiky se početnější sestava sešla jen v Atlantě 1996, kam se kvalifikovali Roman Nováček, Michaela Vernerová, Radka Štusáková a současný reprezentační kouč Petr Lacina.

Oporou výpravy do Paříže bude Lukáš Krpálek, který se chystá už na čtvrtý olympijský turnaj v kariéře. V Londýně jako jednadvacetiletý benjamínek skončil sedmý, ale od té doby ho na olympijském tatami žádný soupeř nezdolal. Po triumfu v „mínus stovce“ v Riu se český sportovní génius prosadil i v nejtěžší váze v Tokiu, a tím se stal prvním judistou v historii, který vybojoval olympijské zlato ve dvou různých kategoriích. V pořadí světového i olympijského žebříčku, redukovaného o dvojici ruských judistů, kteří se her v Paříži nezúčastní, se Krpálek řadí na deváté místo. I jako nenasazený závodník ale může mít i ty nejvyšší ambice. „Já mám dokonce osobní sázky, i s kolegy ze zahraničí, vsadil jsem na Krpálka, že získá zlato,“ svěřil se předseda Volek. „On ví, do čeho jde. Olympijský turnaj je především specifická soutěž, a on už tu startoval třikrát, z toho dvakrát vyhrál. A já myslím, že právě v těchto situacích rozhoduje ten nejsilnější sval, a to je srdce, které má Lukáš největší.“ Aktuální forma těsně před vrcholem sezony ale zdobí i Davida Klammerta a Renatu Zachovou. „Ti rozhodně nejsou bez šancí, Zachová prokázala na Masters i na mistrovství Evropy, že když má den, může dojít hodně vysoko,“ uvedl šéf svazu na adresu evropské šampionky. „Věřím i Klammertovi, ten už také dokázal své kvality, například v květnu v Dušanbe.“ Teď už dvojnásobný olympionik David Klammert přivezl před dvěma měsíci z grandslamového turnaje v metropoli Tádžikistánu stříbro.

„Výsledky se strašně těžko předvídají, ale do Paříže posíláme silný tým, očekávám, že dva z našich reprezentantů udělají kvalitní výsledek, tím myslím, že skončí do sedmého místa,“ vypočítal reprezentační trenér Václav Sedmidubský. Začátkem července se všichni tři čeští olympionici vrátili z povedeného tréninkového kempu v Japonsku. Po několika dnech volna pokračuje mužská část týmu soustředěním na Folimance, kam by měli jako kvalitní sparing přijet judisté slovenské reprezentace. Renata Zachová bude ladit formu se špičkovými německými judistkami v klidném prostředí střediska v Kienbaumu u Berlína. Následně se vrátí do Nymburka a finální přípravu na svou olympijskou premiéru absolvuje doma v Olomouci. Do dějiště olympijských her se čeští judisté přesunou v sobotu 25. července. O tři dny později nastoupí na pařížské tatami Renata Zachová. Ve středu potom David Klammert a účinkování české výpravy uzavře Lukáš Krpálek v pátek 2. srpna.

Český tým juda na LOH 2024 v Paříži:

úterý 30. 7.: Renata Zachová (-63 kg)

středa 31. 7.: David Klammert (-90 kg)

pátek 2. 8.: Lukáš Krpálek (+100 kg)