Autor: František Šmehlík

“V přípravě jsem si sáhl na dno, ale věřím, že v Den D budu připraven,” říká Klammert

Ve třiceti letech se chystá na svůj druhý olympijský turnaj. Ve sbírce má kromě dvou cenných kovů z Grand Slamu a dvou z Grand Prix i třeba titul mistra Evropy do 23 let. S judem začínal v Kroměříži, odkud ve třinácti letech přešel k tehdy začínajícímu trenérovi Jiřímu Štěpánovi do Olomouce. Z ambiciózního žáčka se po šesti letech vypracoval na oporu juniorské reprezentace a po maturitě se vydal do Prahy, aby si ve středisku vrcholového sportu splnil svůj olympijský sen. „Judo vám dá do života hrozně moc,“ říká David Klammert. Jak vnímá svůj posun od minulé olympiády a v čem vidí své nejsilnější stránky? Dočtete se v rozhovoru pro web czechjudo.cz

Jak hodnotíš svou přípravu na olympijský turnaj?

Svou přípravu na OH hodnotím skvěle. Oproti Tokiu jsme měli více času se na ni zaměřit. Odmakali jsme skvěle kondici a „silovku“ v Tatrách. Poté jsme to už směřovali na objemy v kimonu v Poreči a poté dva týdny v Japonsku. V přípravě jsem si sáhl hodně na dno, ale věřím že v Den D z toho budu těžit a že budu dobře připraven. 

V čem vnímáš největší vývoj Davida Klammerta od Tokia po Paříž?

Největší posun vnímám asi ve vyzrálosti a zkušenosti. Když si analyzuji svoje zápasy před Tokiem a ty, které byly v závěru kvalifikace do Paříže, dělám už méně chyb a zbytečných pohybů navíc. Plus bude mým velkým benefitem i to, že jsem dokázal ustát ten velký tlak a zvrátit tu nepříznivou pozici v ranku na konci kvalifikace a výrazně bodovat. 

Kdybys měl najít jednu vlastnost či dovednost, které vděčíš za to, že se chystáš na svou druhou olympiádu, která by to byla?

Asi houževnatost a konzistence, za tu svoji kariéru jsem zažil hodně “vzestupů a pádů”, hodně dlouhých sériích proher v prvním kole. Ale vždy jsem pokračoval, tvrdě pracoval a dokázal to zlomit a naskočit na vítěznou vlnu. A udělat výsledky vždy, kdy to bylo nejvíce potřeba a “teklo mi do bot”. Myslím, že to ukázalo hodně z mého charakteru a vnitřní síly.

Jak vidíš šance svých dvou olympijských kolegů v týmu, Renči Zachové a Lukáše Krpálka?

Šance u svých kolegů vidím velmi pozitivně. Renča dokázala vyhrát mistroství Evropy! To byl historický úspěch. Renča fakt obdivuhodně maká a jde si tvrdě za svým. Je to skvělá osobnost a sportovkyně, jsem rád, že je to zrovna Renča, která vybojovala ženské místo na olympiádě po 20 letech!! A Krpy, to je obrovská celosvětová legenda. Za tu celou kariéru dokázal to, co se povede velmi málo lidem na světě. Je jedinečný a v těch nejtěžších a nejdůležitějších momentech to tam dokáže dát. Věřím, že i turnaj v Paříži zvládne. Sledovat ho na žíněnce a být s ním u toho je velký zážitek. On je schopný porazit vážně každého. Je obrovskou inspirací a má fakt velký vnitřní plamen a chuť vyhrávat. I když dokázal snad vše, pořád chce být nejlepší a co nejlépe reprezentovat ČR. 

Tvoje představení v Paříži bude sledovat i řada mladých sportovců, kteří třeba také mají svůj olympijský sen. Chtěl bys jim něco vzkázat?

Chtěl bych jim vzkázat, ať tvrdě pracují a zároveň se tím i baví. Dělat judo je skvělá věc, a i když vám přijde, že se posouváte pomalu, věřte mi, že oproti těm, co vše flákají, nebo nedělají žádný sport, se posouváte sedmimílovými kroky a to nejen fyzicky, ale i psychicky. Že vám to do života dá hrozně moc.


David Klammert se v Paříži představí v kategorii -90 kg 31. července