Autor: František Šmehlík

„Chci motivovat především holky, aby věděly, že dělat věci na sto procent se vyplatí,“ říká olympionička Renata Zachová

Ve dvanácti letech sledovala hry v Londýně a od té doby se ji sen kráčet po schodech na olympijské tatami držel a hnal ji do tvrdého tréninku. První ženská judistka, která se dokázala kvalifikovat na letní olympijské hry po 20 letech, je ale především skromná holka, která judo miluje. S judem začínala v Českých Budějovicích a Kaplici pod trenérem Liborem Štěpánkem. V patnácti letech se odstěhovala do 300 km vzdálené Olomouce za trenérem Jiřím Štěpánem. Po třech letech se dostavil první výrazný úspěch, když se v osmnácti stala vicemistryní Evropy do 23 let. Následovala zlatá medaile z evropského šampionátu juniorů, a i když nadějně rozjetou kvalifikaci pro OH v Tokiu zhatilo zranění kotníku, další šanci už Renata chytla pevně za pačesy. Nominaci do Paříže stvrdila ve velkém stylu, pro ČR historicky prvním titulem mistryně Evropy seniorů.

Jak hodnotíš svou přípravu na OH?

Ty dva měsíce byly extrémně náročné, posledních pár dní přípravy to bylo opravdu už na kost, ale zvládla jsem to a věřím, že jsem připravena.

Které vlastnosti a které dovednosti podle sebe nejvíc vděčíš za to, že ses kvalifikovala na olympijsky turnaj?

Vybrala bych trpělivost a psychickou odolnost.

V mnoha ženských kategoriích jsou dominantní závodnice, které málokdy odcházejí ze žíněnky poražené. Tvoje váha je ale oproti tomu extrémně vyrovnaná. Vidíš současnou světovou -63 také tak? Které soupeřky podle tebe nejvíce vyčnívají?

Ano, myslím, že moje váha je opravdu vyrovnaná, každá může vyhrát ale taky prohrát v prvním kole. Určitě ale vyčnívá Clarisse Agbegnenou, která bude obhajovat titul z Tokia, a Miku Tashiro.

Adéla Hanzlíčková, olympionička v zápase, řekla v jednom rozhovoru, ze její motivace není jen to, ze bojuje za sebe, ale že bojuje za celý český zapas, který se jako malý sport neustále musí drát na výsluní. Ty jsi první česká ženská judistka na OH po 20 letech. Bereš i ty svou motivaci jako boj za celé české judo, jemuž jsi letos v Zagrebu přinesla svým titulem Mistryně Evropy historický výsledek?

Je to super, že můžu reprezentovat české ženské judo na olympiádě, chtěla bych motivovat nejen kluky, protože ti mají klučičích judistů opravdu hodně, ale především holky, aby věděly, že když je něco baví a dávají tomu 100%, tak se to vyplatí. Je to jen otázka času. Protože judo je pro všechny.

Tvůj start bude sledovat mnoho mladých judistů, kteří třeba také žijí svůj olympijský sen, jaký jsi snila odmala ty. Je něco, co bys jim rada vzkázala?

Užívejte si to, co děláte. A pokud Vás něco opravdu baví (platí to nejen u juda), nikdy se nenechte nikým odradit.


Renča se na tatami představí v kategorii -63 kg 30. července