Autor: František Šmehlík

„Že si na mě Pavel Volek vsadil? Budu mu držet palce!“ Olympionici už odcestovali do Paříže

Ve čtvrtek proběhla na hale Folimanka tisková konference za účasti všech tří olympioniků a realizačního týmu. Závodníci i trenéři hodnotili závěr přípravy a rozebírali své pocity směrem k vrcholu jejich čtyřletého snažení. Ihned po konferenci se vydali na letiště. Noc již strávili v olympijské vesnici v posteli, nad níž tkví nápis „Rêvez vos exploits de demain“ (Sni o svých zítřejších úspěších).

Lukáš Krpálek i David Klammert hodnotili závěr přípravy jako velmi tvrdý s důrazem na dynamiku a vysoko intenzivní cvičení. Trenér reprezentace Petr Lacina oba svěřence chválil a potvrdil, že jak Krpálek tak Klammert absolvovali celou dlouhou přípravu bez výpadků a v závěru dokazovali, že jsou nejen výborně připraveni, ale i motivovaní podat maximální výkon. Renata Zachová hodnotila jako extrémně náročnou hlavně červnovou část přípravy, kdy absolvovala v těsném závěsu kondiční soustředění na Pradědu, těžký camp s týmem Kosova ve vysokohorské Rogle, OTC v Poreči, camp opět s kosovským týmem v Celje a extrémně náročné dva týdny v Japonsku. Závěr přípravy popsala jako ladící. I trenér Jiří Štěpán dával důraz na fakt, že příprava nebyla zdaleka jen o závěrečných měsících. "Věřím, že všichni udělali maximum, aby jejich Den D dopadl tak, abychom na ně byli právem hrdí," řekl reprezentační kouč žen.

Otázky se samozřejmě týkaly i čerstvé informace, že Lukáš Krpálek byl sportovci vybrán jako vlajkonoš výpravy. Této pocty se mu dostalo dokonce podruhé v kariéře. "Nesmírně si vážím pocty vlajkonoše, nepočítal jsem s tím, protože už jsem jím jednou byl. Když mi to Martin Doktor (sportovní ředitel ČOV pozn.) volal, byl jsem trochu rozpačitej, chtěl jsem, aby vlajkonošem byl Jirka Prskavec, určitě by si to zasloužil. Je to ale pro mě velká pocta, že jsem byl zvolen sportovci a vlajku hrdě ponesu." Prozradil i jaká byla jeho volba mezi ženami. "Přál jsem si, aby byli vlajkonoši Renča a Jirka jako nejmenší členové výpravy – tak teď to budou nejvyšší členové výpravy," dodal s úsměvem.
"I pro Francouze bude vzhledem k vysoké popularitě juda Krpoš jako vlajkonoš zajímavý," řekl kouč Lacina. "I kvůli potencionálnímu souboji Krpálek - Riner."

Padly i odlehčené otázky, zda si sportovci ponechají všechny kusy z olympijské kolekce, nebo zda si najdou čas navštívit jiné sporty. David Klammert prozradil, že se chystá rozdat většinu oblečení sparing partnerům jako poděkování za pomoc s přípravou. Některé dotazy dokázaly sportovce i lehce rozhodit, například, když se novináři dotázali Lukáše Krpálka, co říká na to, že si předseda svazu Pavel Volek údajně vsadil na jeho výhru. "Víte částku?" zeptal se dvojnásobný olympijský vítěz se smíchem. Poté trochu zvážněl a pokrčil rameny. "Co na to říct! Snad že mu držím palce."

Po společné části konference přišel čas na individuální rozhovory pro média. Všichni členové týmu se těšili velkému zájmu novinářů, přesto to byl opět vlajkonoš české výpravy, který jako jediný nedostal možnost ochutnat bohatý raut, protože hradba novinářů kolem něj byla neústupná. 

Trenér jediné debutantky výpravy, Renaty Zachové, Jiří Štěpán čelil dotazu, kdy se sen startu na olympiádě stal cílem. Kouč národního týmu žen odpověděl ihned: "V Renatiných šestnácti letech, kdy jsem vypracoval koncepci směrem k olympiádě v Tokiu. I když tehdy neuspěla na mistrovství Evropy, věřil jsem, že má na to startovat na olympijských hrách. Tehdy sen přestal být jen snem a začali jsme podnikat konkrétní systematické kroky."

"Sen startovat na olympiádě tam byl vždy," dodala k tomu Renata. "Ale cíl pro mě nikdy nebyla jen účast, ale udělat tam medaili."

Společně se sportovci a osobními trenéry Lacinou, Štěpánem a Marcelem Frenštátským odcestovali do Paříže i fyzioterapeutka Drahomíra Sedmidubská a "sparingové" Tomáš Knápek a Daniel Kordula. První jmenovaný byl jako sparing u obou zlatých medailí Lukáše Krpálka v Riu a v Tokiu. 

Informace o OH: ZDE

Informace o losu: ZDE