Autor: Tomáš Klement

Tým judistů pro příští olympijský cyklus otestuje formu v Záhřebu

Šest týdnů po olympijských hrách se opět rozběhl kolotoč soutěží světové série IJF. Podzimní část sezony odstartuje turnajem Grand Prix v Záhřebu za účasti pěti českých judistů. „Turnaj by nám měl ukázat, jak se s velkou konkurencí popasuje tým, který by měl své cíle směřovat k příští olympijské kvalifikaci,“ prohlásil reprezentační trenér Václav Sedmidubský.

Čeští reprezentanti v uplynulých týdnech trénovali převážně doma a také na Slovensku v Banské Bystrici. V rámci přípravy si vedla náramně Tereza Bodnárová, která s přehledem vyhrála oba své starty. V Záhřebu se bude poprvé na tak velkém turnaji prát v kategorii do 52 kilogramů.

Počtvrté v kariéře nastoupí v soutěži Grand Prix Khusniddin Karimov. Loni v Záhřebu vypadl v prvním kole a jeho zápasová bilance na této úrovni je zatím jedna výhra a tři porážky. „Na posledním European Open (v červenci v Tallinnu) bral stříbrnou medaili a turnaj v Banské Bystrici krásným judem ovládl, tak věřím v zajímavý výkon,“ poznamenal Sedmidubský na adresu závodníka kategorie do 73 kg.

V „mínus jednaosmdesátce“ bude mít české judo v Chorvatsku dvojnásobné zastoupení. Jako nasazená dvojka vstoupí do turnaje Adam Kopecký. Třicátý muž světového žebříčku zůstal jen těsně pod čarou v olympijské kvalifikaci a v květnu skončil pátý na Grand Slamu v Dušanbe. „Startovní pole je absolutně vyrovnané, včetně těch nenasazených, a tak budeme doufat, že Adam naváže na výkony z konce olympijské kvalifikace,“ komentoval reprezentační kouč naděje hlavního trumfu výpravy. V kategorii do 81 kg se představí i jednadvacetiletý Petr Mladý, kterého čeká teprve druhý start ve světové Grand Prix.

Jediným českým judistou, který nastoupí v nedělním programu, bude Radomír Musil (-90 kg). Do bitvy v konkurenci osmadvaceti závodníků se pustí posílený bronzem z Evropského poháru ve Slovinsku. „Letos získal dvě mezinárodní medaile, a když se bude držet své taktiky, může mnohé překvapit,“ připojil trenér Sedmidubský. „Skvělé by bylo, kdybychom se vrátili s kladnou zápasovou bilancí a někdo by zabojoval o medaili. Formu našeho týmu v porovnání se světovou konkurencí je obtížné předpovídat, a právě tento turnaj by nám mohl něco napovědět.“ Turnaj Grand Prix v Záhřebu se koná od 13. do 15. září.

Grand Prix Záhřeb 2024 (13. až 15. září):

-52 kg (pátek): Tereza Bodnárová

-73 kg (sobota): Khusniddin Karimov

-81 kg (sobota): Adam Kopecký

-81 kg (sobota): Petr Mladý

-90 kg (neděle): Radomír Musil