Autor: František Šmehlík

Mistrovství světa juniorů Dushanbe

Český juniorský tým se chystá na vyvrcholení sezóny. Po podařeném vystoupení na mistrovství Evropy, které bylo zásluhou Anny Skalské medailové, se kvarteto nadějí vydává do dějiště světového šampionátu Dushanbe. Tádžikistánská metropole bude hostit turnaj za účasti téměř 540 judistů ze 67 států.

První se představí ve čtvrtek 3.10. medailistka z nedávného mistrovství Evropy Anna Skalská (Judo SG Plzeň). Svěřenkyně Jindřicha Turka se bude snažit na výkon v Tallinu navázat. Ke své tradiční zbrani, výborným nožním technikám, přidala Skalská na ME i důslednost v boji na zemi. Do turnaje světového šampionátu bude vstupovat jako dvanáctá závodnice v žebříčku. Místo hned nad ní patří asi největší soupeřce, Savitě Russo z Itálie, která letos dokázala vybojovat bronz na seniorském mistrovství Evropy a startovala i na olympijském turnaji v Paříži.


V sobotu 5.10. nastoupí zbylá trojice českých želízek. Marie Košnarová (SK Kaplice) startuje ve váze do 78 kg. Její slibně rozjetou sezónu zbrzdila série nemocí, přesto svěřenkyně Libora Štěpánka podala velmi sympatický výkon na mistrovství Evropy, kde zatápěla pozdější vítězce, Francouzce Lile Mazzarino, až do prodloužení. Poslední den soutěže jednotlivců se představí i duo "velkých kluků", František Lhotzký a Tomáš Raška (oba JK Olomouc). Tomáš letos dokázal vybojovat kompletní medailovou sbírku z evropských pohárů. Po zlatu v Poznani následovalo stříbro v Lignanu a bronz v Praze. Po medaili sahal i na mistrovství Evropy, ale po prohře o bronz mu cenný kov těsně unikl. Lhotzký se probojoval do finále na prestižním mezinárodním turnaji v Brémách a sezónu zakončil stylově zlatou medailí na domácím evropském poháru v Praze.


Turnaj můžete sledovat ZDE